Mesterlig håndverk hos Slåttland

Tomasz Dykow

Mesterlig håndverk hos Slåttland

Bak begrepet «fagarbeider» finnes det lidenskap og kreativitet!

       

Ikke minst en enorm yrkesstolthet. 

Bak Slåttland sitt slagord «Pent å se på – Godt å ta på» ligger det mye mer enn bare ordspill for markedsføringens del. Det er faktisk helt sant.

Slåttland leverer til både til olje og gass, marin og fornybar næring. Vi produserer daglig kompetansekrevende mekaniske løsninger som sendes over hele verden.Våre sveisere, platearbeidere og montører legger all ære i at arbeidet vi leverer fra oss skal være nettopp det; pent å se på – godt å ta på.

Kvalitet

En runde nede i verkstedet bekrefter uten tvil at kvaliteten er skyhøy. Skinnende blanke deler, både store og små, ligger pent på rad og rekke, kanskje klare fr å sendes et sted ut i den store verden. Eller kanskje det skal monteres på en av de store skidene som skal ut på en plattform i Nordsjøen?

Rundt hvert hjørne, bak en skjerm eller en vegg kastes blå flammer og gnister mot beskyttelsesmasker. Bak maskene er håndverkerne, yrkesutøverne – og kunstnere i faget.-

Brenner for faget

En av våre godt bevarte hemmeligheter er skulpturene som sveiseren Tomasz Dykow lager. På fritiden sin blir han gjerne igjen i verkstedet. I sene kveldstimer lager han skulpturer av restavfallet han finner av stål og metall, muttere og skruer.

– Har du de bare inni arbeidsbenken din? Bak den skapdøra?

– Ja, svarer Tomasz enkelt.

Der står de på rad og rekke, som et minne fra Emil i Lønnebergets snikkerbo, små skulpturer som han lager av muttere, skruer og andre rester etter produksjonen i verkstedet.

– Jeg elsker å drive med dette arbeidet, forteller han.

Det er verkstedleder Ole Martin Thunæs Nakkim som har avslørt skattekammeret der inne på verkstedet.

-Dette viser hvor stort engasjement, og hvor stor lidenskap Tomasz har for faget sitt. Han er jo rett og slett skulptør, sier Ole Martin og viser hvordan selv de bittesmå pedalene på sykkelen går rundt og hvor finurlig den lille sveiseren er laget med verne-maske som kan lukkes og åpnes. Storken med den lille nyfødte skal visstnok være av hans lille sønn, og bestikkholderen til kjøkkenet er muligens en bestilling fra mor selv. Hvem vet?

I dag er de små skulpturene behørig utstilt i Slåttlands foaje. Med spotlight på! Der står de som små synlige symboler for den stolthet, den kunnskap og den ærekjærhet som ligger i våre fagarbeideres hender. 

Tomasz Dykow sveiser
Detaljriktig gammel sykkel. Skulptur av restmetall og stål fra Slåttland Mekaniske Verksted i Rakkestad.
Markedskooridnatoren
Anja
anja@slattland.no